Sejarah
Rendang Tok Kuale
Rendang tok
merupakan salah satu daripada makanan tradisional yang popular di Negeri Perak.
Rendang dipercayai berasal dari sumatera barat dan kerbau secara tradisional
digunakan sebagai daging. Menandakan kekayaan dari orang atau masyarakat yang
mampu meletakkan kerbau untuk dimakan. Malah terdapat bahan penulisan yang
menulis bahawa rendang tok dari Perak, diyakini telah tercipta oleh raja
pemerintah kerajaan Perak pada satu masa dahulu, yang mana hanya keluarga
diraja ini yang memiliki prasarana untuk mendapatkan rempah – rempah mahal yang
menjadi senarai bahan – bahan untuk menyediakan rendang tok. Sajian istimewa
ini mempunyai banyak rempah – rempah seperti serai dan cekur (root). Keunikan
ini menjadikan rendang tok merupakan salah satu daripada makanan tradisional
yang popular di Negeri Perak.
Rendang tok
diperkenalkan kepada seluruh masyarakat samada dari dalam Negeri Perak mahupun
dari negeri – negeri lain dengan satu pendekatan yang secara holistik
merangkumi seluruh industri yang berkaitan dengannya. Dalam usaha
memperkenalkan rendang tok kepada dunia pelbagai agensi pernah mencuba dengan
pelbagai pendekatan. Namun peluang Kuala Kangsar untuk meneroka entry point ini
masih terbuka dan mampu mengatasi seluruh saingan. Ditambah dengan lokasi
berhampiran dengan lebuhraya utama ( PLUS ) dan sebagai laluan perhubungan
utama laluan utara pantai barat dan pantai timur Malaysia menjadikan peluang memihak
kepada Kuala Kangsar.
Selain daripada
itu produk – produk yang berkait rapat dengan rendang tok ini seperti kerisik ,
santan, tanaman herba dan rempah seperti halia, serai, lengkuas dan sebagainya
untuk meluaskan lagi industri ini. Pejabat Pertanian Kuala Kangsar mencadangkan
pembangunan industri rendang tok Kuala Kangsar dibangunkan dengan pendekatan
holistic sebagai Satu Industri 1 Komuniti
Resepi
Rendang Tok Kuale
Bahan-Bahan:
1 ½ kg daging lembu (dipotong kiub 5 cm)
150 gm bawang kecil
120 gm bawang putih
150 gm halia (dikisar)
10 batang serai (dikisar halus)
Bahan-bahan kisar:
2 sudu besar serbuk ketumbar
2 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
½ sudu kecil lada hitam
10 biji buah pelaga
10 biji bunga cengkih
5 cm kulit kayu manis
1 sudu kecil serbuk kunyit
½ biji kelapa untuk dibuat kerisik
2 biji kelapa (ambil santannya)
3 sudu kecil santan
2 sudu kecil gula
2 helai daun kunyit
Cara:
Perapkan daging
bersama semua bahan-bahan kisar selama lebih kurang dua jam. Selepas itu
bolehlah dimasak lebih kurang 2 hingga 2 1/2 jam sehingga kuah menjadi kering.
Pastikan daging itu empuk dan lembut. Selepas itu, masukkan perasa.
Bilangan
Pengusaha Disetiap Rantai Nilai Pengeluaran
BAHAN UTAMA
|
BIL HEKTAR
|
BIL PENGUSAHA
|
Halia
|
1.2
|
2 orang
|
Serai
|
6.4
|
7 orang
|
Lengkuas
|
1.5
|
2 orang
|
Santan Segar
|
18 orang
|
|
Kerisik
|
30 orang
|
|
Kelapa
|
5.2
|
3 orang
|
Membangunkan
Industri Rendang Tok Dengan Melibatkan Seluruh Rantai Nilai
Pengeluaran
Faktor
Kunci Kejayaan Projek
Sasaran
Kedapatan Projek Rendang Tok
Produk
|
Bil Sepenuh Masa
|
Bil Separuh Masa
|
Pengusaha Katering
|
Santan segar
|
30 orang
|
||
Kerisik
|
20 orang
|
25 orang
|
66 orang
|
Rendang tok
|
5 orang
|
10 orang
|
80 orang
|
Biskut Kelapa
|
1 orang
|
5 orang
|
|
Minyak Kelapa Dara
|
5 orang
|
5 orang
|
|
Pes Rendang yang Lain
|
5 orang
|
10 orang
|
88 orang
|
Nilai
Keseluruhan Pengeluaran Industri
BAHAN UTAMA
|
KUANTITI KEPERLUAN SEBULAN
|
ANGGARAN NILAI YANG DIPEROLEHI
( RM )
|
Halia
|
300 kg
|
2,250.00
|
Serai
|
600 kg
|
3,000.00
|
Lengkuas
|
300 kg
|
1,200.00
|
Santan Segar
|
2000 kg
|
12,000.00
|
Kerisik
|
150 kg
|
1,500.00
|
Kelapa
|
20000 biji
|
16,000.00
|
Daging ( import )
|
5.2 tan
|
6,240.00
|
No comments:
Post a Comment